21 mrt

Nieuwe Stadsboeren 2023

De Nieuwe Stadsboeren seizoen 2023

Nieuwe Stadsboeren maken Amersfoort groener, duurzamer en socialer! Nieuwe Stadsboeren richten (tijdelijk) braakliggend terrein in voor stadslandbouw in het centrum van Amersfoort en tuinieren in moestuinbakken. In een stadse omgeving kun je prima groente, kruiden en bloemen kweken. Daarnaast organiseren we bakborrels, workshops moestuinieren en andere events zoals een oogstfeest. Wil je meedoen met tuinieren of het organiseren van events? Leuk! Stuur ons een berichtje via Facebook, Insta of mail info@nieuwestadsboeren.nl. En bezoek ons tijdens de Lieve Lente markt op zaterdag 25 maart op onze locatie: in de voortuin van Het Lokaal. Graag tot ziens bij de moestuinbak!

07 apr

Baktuinavond 13 april 2022

Zaaiplan Nieuwe Stadsboeren seizoen 2022

Het is weer tijd voor de start en het samen plannen maken voor een mooi seizoen en lekkere oogst! Ook zin om mee te doen en een zaaiplan te maken? Kom gezellig kennismaken op de eerstvolgende baktuinavond en eet een hapje mee op woensdag 13 april vanaf 17.30u. Adres: Oliemolenhof 90 naast het Eemplein.

Dit moestuinseizoen organiseren we weer regelmatig baktuinavonden om samen te tuinieren, maar ook bakborrels, workshops ‘hoe te tuinieren in je bak’ en andere events zoals een oogstfeest.

Nieuwe Stadsboeren maken Amersfoort groener, duurzamer en socialer! Nieuwe Stadsboeren richten (tijdelijk) braakliggend terrein in voor stadslandbouw in het centrum van Amersfoort en tuinieren in moestuinbakken. In een stadse omgeving kun je prima groente, kruiden en bloemen kweken. Daarnaast organiseren we bakborrels, workshops moestuinieren en andere events zoals een oogstfeest. Wil je meedoen met tuinieren of het organiseren van events? Leuk! Stuur ons een berichtje via Facebook, Insta of mail info@nieuwestadsboeren.nl. Graag tot ziens bij de moestuinbak!
09 mrt

Nieuwe Stadsboeren 2022

website post

De Nieuwe Stadsboeren seizoen 2022

Nieuwe Stadsboeren maken Amersfoort groener, duurzamer en socialer! Nieuwe Stadsboeren richten (tijdelijk) braakliggend terrein in voor stadslandbouw in het centrum van Amersfoort en tuinieren in moestuinbakken. In een stadse omgeving kun je prima groente, kruiden en bloemen kweken. Daarnaast organiseren we bakborrels, workshops moestuinieren en andere events zoals een oogstfeest. Wil je meedoen met tuinieren of het organiseren van events? Leuk! Stuur ons een berichtje via Facebook, Insta of mail info@nieuwestadsboeren.nl. En bezoek ons tijdens de Lieve Lente markt op zaterdag 26 maart op onze locatie: in de voortuin van Het Lokaal. Graag tot ziens bij de moestuinbak!

05 feb

de Nieuwe Stadsakkker 2019

website post

De Nieuwe Stadsakker

Nieuwe Stadsboeren maken Amersfoort groener, duurzamer en socialer! Nieuwe Stadsboeren richten (tijdelijk) braakliggend terrein in voor stadslandbouw in het centrum van Amersfoort en tuinieren in moestuinbakken. In een stadse omgeving kun je prima groente, kruiden en bloemen kweken. Daarnaast organiseren we bakborrels, workshops ‘hoe te tuinieren in je bak’ en andere events zoals een oogstfeest. Wil je meedoen met tuinieren of het organiseren van events? Leuk! Geef je op via onze website.

Wij dromen van daktuinen en eetbare routes.
Wil je niks missen? volg ons op onze facebook @nieuwestadsboeren.

05 nov

Oogstfeesten

Elk jaar sluiten we ons seizoen af met een oogstfeest voor alle stadsboeren, traditiegetrouw bij locatie De Nieuwe Stad. Het samen pizza’s bakken met kruiden uit eigen bak is nog steeds favoriet bij jong en oud! Van bakker Paolo bij Het Lokaal ontvangen we ambachtelijk pizzadeeg waar we met zijn voorbeeld onze pizzabodems mee rollen. Dat vraagt nog wel wat vakmanschap en er ontstaan creatieve  vormen 😉

pizza's bakken oogstfeest 2017

pizza oogst

In de wintertijd maken we plannen voor het nieuwe seizoen, lekker warm bij de kachel en genieten na van het samen zaaien en oogsten. Er is nog plek voor Nieuwe Stadsboeren op onze twee locaties ook volgend seizoen. Wil je gezamenlijk moestuinieren met zaaiplan en gezamenlijke werkmomenten? Meld je dan aan voor moestuinieren op de Oliemolenhof in De Nieuwe Stad. Liever moestuinieren in je eigen moestuinbak, en af en toe gezellig een Bakborreltje en natuurlijk het oogstfeest? Kom dan naar onze locatie op de Wagenwerkplaats. Hier zijn een deel van de moestuinbakken in gebruik door de Wagenspeelplaats waar elke dinsdagmiddag wordt getuinierd met kinderen, onder begeleiding van Samenwerkstad / Groen Doet Goed Soesterkwartier en Coöperatie 033GROEN.

Graag tot volgend seizoen!

08 mrt

Stadsboeren seizoen 2016

Start van het seizoen

Dit jaar start het stadsboeren seizoen op 12 maart bij onze DAKTuin op de oude rechtbank in Amersfoort. Dit is het tweede seizoen van daktuinieren waarbij een vaste groep vrijwilligers (twee)wekelijks tuiniert.start DAKTuin 2016

Op zaterdag 26 maart starten we bij de Nieuwe Stad op de nieuwe plek in de voortuin van Het Lokaal op de Oliemolenhof. Onze buren van Het Lokaal openen die dag hun markthal met lokale producten en de Streekmarkt wordt gehouden. Zie ook http://hetlokaal.nl/lokaal-opent-paasprogramma/

Maandag 28 maart starten we het seizoen voor stadsboeren op de Wagenwerkplaats. We nemen ook hier de nieuwe plek in gebruik en we geven de workshop ‘tuinieren in je bak’. Daarnaast maken we de bakken gebruiksklaar met voeding en compost. workshop moestuinierenStadswormenboer Edgar van Groningen zal ons alle kneepjes van het vak leren. Waar begin je in je moestuin? Welke gewassen staan goed bij elkaar? Hoe haal de meeste oogst uit je bak? Al dit soort vragen kun je hem stellen tijdens de workshops op 26/28 maart.

Op 2e paasdag is er meer te doen op de Wagenwerkplaats, het terrein wordt omgetoverd in een boerderij. Met kippen, geiten, schapen en melkflessen .. een weet-wat-je-eet-festival voor kinderen en voor iedereen toegankelijk. Daarbij kun je alvast voorproeven bij onze buren in het nieuwe pop-up restaurant DLC.

Ondertussen is onze groep van initiatiefnemers wat groter geworden en organiseren we nu met 5 Nieuwe Stadsboeren alle activiteiten. Mocht je ook zin hebben om mee te doen met moestuinieren of het organiseren van events, laat het ons weten!

Op Facebook vind je de laatste ontwikkelingen en andere nieuwtjes.

08 okt

Tijd om te zaaien en …

.. tijd om te Oogsten!

Wat hebben we een heerlijke zomer achter de rug. Voor de moestuinbakken een uitdaging, we hebben heel wat gieters heen & weer gesleept. En toen het regenwater op was ook af en toe de watertonnen bij moeten vullen. Het resultaat mocht er zijn, in de Facebook groepen werden prachtige foto’s gedeeld. En ook geregeld van de eindproducten, om bij te watertanden!

stekjes Stadsboer DNSPronkbonenSalade van oogst stadsboeren

Ook bij de DAKTuin werd er volop geoogst en gegeten. Een vaste groep vrijwilligers beheert hier de daktuin bakken bij de oude rechtbank tegenover het Centraal Station. Naborrelen in de avondzon is ook hier een waar genoegen!

DAKTuin Nieuwe StadsboerenOogst op broodOogst DAKTuin 2015

Oogstfeest bij De Nieuwe Stad

En toen was het alweer tijd gezamenlijk het seizoen te vieren. Zoals vanouds maken we dankbaar gebruik van de buiten houtovens van Hoog Vuur. Het deeg voor de pizza’s bereid door Hoog Vuur en de stadsboeren oogst en kruiden erop uit de bak. Smullen maar!

Oogst voor op de pizzaPizza bakken oogstfeestoogstfeest DNS

Kijk voor meer foto’s en het verslag van het oogstfeest en andere activiteiten op onze Facebook pagina.

19 mei

Educatie, workshops en events

Workshops stadstuinieren

Na een gezellige start tijdens de lentemarkt op de Wagenwerkplaats werden er volop plannen gemaakt en ideeën uitgewisseld voor het komende seizoen.

Lentemarkt Wagenwerkplaats 2015

Smiley van violen – Lentemarkt

Er werd gezaaid, stekjes geruild en in de bakken geplant. En wie de regen in de middag getrotseerd had kon met een zonnig viooltje uit de ‘smiley’ van violen huiswaarts.

Dit seizoen gaan we ons workshopaanbod uitbreiden. Zo staat er een kinder-moestuinworkshop in samenwerking met Verkeerstuin Amersfoort op ons programma bij de Wagenwerkplaats!

Onder leiding van stadsboer Mark Kino plantjes en zaden in de grond, rupsen zoeken en daarna weer op de skelter in de verkeerstuin. Ook een keer meedoen? Mail naar info@verkeerstuin.info of meld je hier aan.

Kindermoestuinworkshop Wagenwerkplaats

Kindermoestuinworkshop

BAKborrels

Waar we dit jaar ook mee willen starten is BAKborrels met een thema. Zo gaan we een buitenbios bij De Nieuwe Stad organiseren voor onze Stadsboeren community en eentje met Kunst / Landart op de Wagenwerkplaats. Op Facebook vind je actueel nieuws, foto’s en ervaringen van actieve stadsboeren en nieuwe ontwikkelingen in het Stadslandbouw netwerk van Amersfoort.

Heb je ook zin gekregen om mee te doen? Zowel in De Nieuwe Stad als bij De Wagenwerkplaats hebben we nog enkele moestuinbakken beschikbaar. Ook kun je je opgeven voor deelname aan een workshop moestuinieren. Meld je aan en doe mee!

Op Facebook vind je de laatste ontwikkelingen en andere nieuwtjes.

20 feb

Start van het seizoen 2015

Start van het seizoen 

Zaterdag 28 maart starten we het seizoen voor alle stadsboeren in Amersfoort. Op deze dag openen we feestelijk onze 2e plek voor tijdelijke stadslandbouw bij De Wagenwerkplaats.

Voor stadsboeren die gaan starten met hun 2e seizoen is er de workshop ‘hoe voed ik mijn bak’.

workshop moestuinierenVoor de nieuwe stadsboeren is er de startworkshop ‘tuinieren in je bak’ en bouwen we de bakken op. Naast de plek inwijden en kennismaking is er onder meer een theatervoorstelling van de twee stadsboerinnen Ciska en Sonja.

Heb je zin om mee te doen en te tuinieren in een bak? Zowel in De Nieuwe Stad als bij De Wagenwerkplaats hebben we nog enkele moestuinbakken beschikbaar. Je kunt je daarvoor aanmelden. Ook starten we een Kindermoestuin op de Wagenwerkplaats. Meer info per email of kom gezellig langs op de Lentemarkt.

Lentemarkt

Lentemarkt Wagenwerkplaats 28 maart 2015

Op 28 maart is er meer te doen op de Wagenwerkplaats. Onder het thema ‘Wagenwerkplaats viert de lente’ organiseren we samen met Het Groene Spoor en bedrijven van de Wagenwerkplaats allerlei activiteiten waaronder een planten- en zaden (ruil)markt, lokaal eten en drinken, gratis tuinadvies, een buiten skelterbaan van de Verkeerstuin en nog veel meer.

Dit evenement is voor iedereen toegankelijk. Zie ook wagenwerkplaats.eu/viertdelente en het event op Facebook! Heb je zin in meer? Bezoek dan deze dag ook de Smaak van de Streek markt aan de Eem.

Stadsboeren gezocht voor onze DAKtuin

Nieuwe Stadsboeren gaan ook het dak op! Vanaf 7 maart krijgen we een daktuin in beheer op het dak van de oude Rechtbank aan het Stationsplein in Amersfoort. Op deze daktuin staan ca 40 moestuinbakken en hier gaan we groente in verbouwen. Een deel van de oogst is voor eigen gebruik en een deel van de oogst willen we doneren aan de Voedselbank in Amersfoort. Voor het beheer van deze DAKtuin zoeken we nog vrijwilligers die het leuk vinden om hieraan mee te werken. Ook hiervoor kun je je aanmelden.

Op Facebook vind je de laatste ontwikkelingen en andere nieuwtjes.

16 sep

Wintertuin @Wagenwerkplaats

Begin september zijn we succesvol gestart met de wintertuin op de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier te Amersfoort. Naast onze eerste plek in De Nieuwe Stad waar inmiddels 47 stadsboeren enthousiast bezig zijn. Opnieuw een bijzondere plek waar Nieuwe Stadsboeren kunnen tuinieren in moestuinbakken. Deze vorm van stadslandbouw valt ook hier in goede aarde!

moestuinbak opbouw WWP

opbouw 1ste moestuinbakken Wagenwerkplaats

De eerste 20 Nieuwe Stadsboeren zijn aan de slag gegaan met de opbouw van het terrein. Ze werden op weg geholpen met een workshop van Gerben ‘Boer-Aan-Huis‘. In de voorbereidingen kregen we veel hulp van Het Groene Spoor, onze buurman hovenier Van Rijnsoever, H+N+S Landschapsarchitecten en het Centraal Ketelhuis. Wat een fijne samenwerking!

We hebben de ambitie om de plek op de Wagenwerkplaats te omheinen met een mooi schapenhek.

Wagenwerkplaats Nieuwe Stadsboeren plattegrond

1ste fase schets Wagenwerkplaats door H+N+S Landschapsarchitecten

Om dit te realiseren zijn we afhankelijk van financiële steun of een bijdrage in natura. We zijn druk bezig om dat voor elkaar te krijgen. Het toegangshek is inmiddels al beschikbaar. Nu de rest nog! Mocht je ideeën hebben of een bijdrage willen leveren, neem dan contact met ons op.

In het voorjaar van 2015 gaan we verder uitbreiden bij de Wagenwerkplaats tot maximaal 50 bakken. Lijkt het je wat om mee te pionieren met stadslandbouw? Meld je dan aan via deze site. Dan reserveren we alvast een bak voor je.

In oktober organiseren we het eerste Nieuwe Stadsboeren Oogstfeest voor stadsboeren, familie en vrienden. We vieren dan de afsluiting van het eerste stadsboerenseizoen in Amersfoort. We gaan koken met onze oogst in samenwerking met Restaurant Hoog Vuur. Gerben van boer-aan-huis.nl geeft antwoord op onze vragen over moestuinieren in bakken. Er is muziek, theater en een workshop voor kinderen. Daarnaast maken we de bakken winterklaar. En gaan aan de slag met wintergroenten!

nieuwe stadsboeren panorama

hou facebook in de gaten voor de volgende #nieuwestadsboeren Bakborrel

 

Op Facebook vind je foto’s van ons Oogstfeest en delen we de laatste ontwikkelingen en andere nieuwtjes.

loading